Expertisecentrum voor schildklierkanker
Expertisecentrum voor schildklierkanker
Patiëntverhaal uitklapper, klik om te openen
Je merkte niets aan Ambika, een actief en vrolijk kind. Alleen had ze een knobbel in de hals. Gelukkig heeft schildklierkanker bij kinderen een goede prognose. Lees het verhaal van Ambika >
Wat doet dit expertisecentrum? uitklapper, klik om te openen
Het UMC Utrecht Expertisecentrum voor Schildklierkanker is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van alle patiënten met schildklierkanker. We zijn één van de grootste centra van Nederland en door onze unieke samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Prinses Máxima Centrum kunnen wij optimale zorg bieden voor zowel kinderen als (jong) volwassenen met schildklierkanker.
Schildklierkanker is zeldzaam. Voor het stellen van de juiste diagnose en het bieden van optimale behandeling is specialistische kennis noodzakelijk. In dit centrum komt de kennis samen in een zeer ervaren team bestaande uit verschillende specialismen. Dit team bespreekt wekelijks alle patiëntsituaties in een multidisciplinair overleg (MDO).
Patiënten worden in dit centrum snel en efficiënt geholpen en begeleid. Bij kinderen van 16 jaar en ouder en bij volwassenen wordt de diagnostiek naar een knobbel of zwelling in de schildklier (een schildkliernodus) op één dag uitgevoerd. Bij kinderen onder de 16 jaar wordt gekeken welk traject voor de diagnostiek het meest geschikt is. Hierdoor kunnen patiënten snel worden gerustgesteld als de schildkliernodus goedaardig is of kan direct een behandeltraject worden opgestart indien er sprake is van schildklierkanker.
Het team van zorgverleners biedt niet alleen medische zorg, maar ook psychosociale ondersteuning. Wanneer u te maken krijgt met schildklierkanker dan kan dit een emotionele en uitdagende tijd zijn. Het hele behandelteam heeft hier aandacht voor. Daarnaast krijgen alle patiënten een vast contactpersoon. Voor volwassen patiënten is dit een verpleegkundig specialist die is opgeleid om u te helpen bij het verwerken van emoties en omgang met vermoeidheid. Hij is er om uw vragen te beantwoorden en uw zorgen te delen, zodat u zich gesteund en begrepen voelt. Voor kinderen en hun ouders is er indien gewenst tijdens het hele traject ondersteuning mogelijk door pedagogisch medewerkers, maatschappelijk werk en medische psychologen.
Ziektebeelden uitklapper, klik om te openen
Behandelteam uitklapper, klik om te openen
Braat, A.J.A.T. (Arthur)
Nucleair geneeskundige
Broek, M.F.M. van den (Medard)
Internist-endocrinoloog
Keizer, Bart de
Nucleair geneeskundige, Radioloog
Lam , M.G.E.H.
Nucleair geneeskundige
Leeuwaarde, R.S. van
Internist-endocrinoloog
Meij MANP, N.T.M. van der (Nick)
Verpleegkundig specialist
Nesselrooij, B.P.M. van
Klinisch geneticus
Santen, H.M. van
Kinderarts-endocrinoloog, Associate Professor
Treijen, M.J.C. van
Internist-endocrinoloog
Valk, G.D. (Gerlof)
Internist-endocrinoloog
Verrijn Stuart, A.A.
kinderendocrinoloog, subafdelingshoofd Kinderendocrinologie WKZ
Vriens, M.R. (Menno)
Chirurg
Samenwerking uitklapper, klik om te openen
Schildklierkanker is een zeldzame ziekte, daarom is het belangrijk om (inter)nationaal samen te werken om de beste zorg voor patiënten te kunnen garanderen. Dit expertisecentrum heeft zowel landelijk als Europees een leidende rol binnen deze verschillende samenwerkingen. Zo zijn onder leiding van Dr. H.M. van Santen, Kinderendocrinoloog WKZ, onder andere de meest recente nationale als Europese richtlijn voor diagnostiek en behandeling van schildklierkanker bij kinderen tot stand gekomen. Tevens is Dr. H.M. van Santen voorzitter van het landelijke driemaandelijkse multidisciplinaire overleg (MDO) waarin alle nieuw gediagnosticeerde kinderen met schildklierkanker worden besproken.